2021 Sosyal Medya Trendleri

2021 Sosyal Medya Trendleri

Sosyal platformlar her geçen gün yeni özellikler ortaya çıkardıkça ve algoritmalarını değiştirdikçe sosyal medyada eğilimler de aynı şekilde değişiyor. Örnek olarak Instagram hikayelerini verebiliriz. Bundan birkaç yıl öncesinde Snapchat belirli bir süre sonra kaybolan hikaye özelliği ile biliniyordu ve diğer ağlarda buna benzer bir özellik yoktu. Şimdi, Instagram’da her gün 500 milyondan fazla kişi bu özelliği kullanmakta ve başka platformlar da eşdeğer özellikleri kendi bünyelerine eklemekte.

Bu da bize sosyal medyadaki yeni trendleri ne kadar çabuk benimsediğimizi gösteriyor.

Böylesi hızlı değişiklikler, markalar ve sosyal medya pazarlamacılarının mevcut stratejilerini ve odak noktalarını sürekli olarak gözden geçirip içeriklerini sürekli güncel tutmaları zorluğunu doğuruyor. Bu alanda çalışanlar, sürekli olarak sosyal medyanın geleceğini etkileyen en son trendleri takip etmeli ve buna göre gelişmelidirler.

2021 yılının sosyal medya trendlerini arıyorsanız, şanslısınız demektir.

Sosyal medya trendlerine hakim olmak, gelecekte sosyal medyada daha güçlü bir varlık göstermek istiyorsanız işte sizin için bazı gerçekler.

 

1. Canlı yayınların popülerliği devam edecek

2020’deki küresel sağlık krizi, birçok işletmenin dijitalleşmesine neden oldu, ancak bu şekilde sosyal mesafeyi koruyup COVID-19’un yayılmasını önleyebilirlerdi. Yüz yüze yapılan toplantıların yerini Zoom toplantıları aldı hatta sanatçılar kendi evlerinde oldukları yerden canlı yayın ile konserler vermeye başladılar.

Doğal olarak, sosyal medyada canlı yayın özelliklerinin kullanımında bir artış olduğu görülmekte. İtalya gibi COVID-19’un yoğun bir şekilde yaşandığı ülkelerde Facebook üzerinden yapılan mesajlaşmaların ve canlı yayınların oranında büyük bir artış görüldü. Örneğin, Facebook ve Instagram’da canlı izlenme sayıları ikiye katlanmıştı.

Bu süreç 2021’de de devam ederken, insanlar evlerinden çıkmadan markalarla canlı etkileşim içinde olmaya alıştırlar. Bu nedenle, canlı yayınlar popülerlik kazanmaya devam edecek olup sosyal medyada pazarlama stratejinizin bir parçası olmalıdır.

 

2. Hikayeler’in tahtı sarsılmayacak

Daha önceden de söylediğimiz gibi her gün 500 milyondan fazla kullanıcı Instagram hikayeleriyle etkileşim halinde. Bu nedenle, önceki yıl en baskın içerik formatlarından birisi olan Instagram hikayeleri bu sene de yerini koruyacak.

Eğer markalar paylaşacakları içeriklerini iyi bir şekilde planlamıyorlarsa, hikayeleri için daha da organize bir halde olmaları gerektiğini hatırlatmak lazım. Daha da önemlisi, hikayelerde video kullanılması, fotoğraf kullanılmasından daha etkili bir yöntemedir.

Social Inseder’ın yapmış olduğu bir çalışmaya göre hikayelerde paylaşılan videoların fotoğraflara nazaran bir sonraki hikayeye geçme oranının %5,65 daha düşük olduğu görülmüştür. İnsanlar hikayelerde fotoğraflar yerine videolarda daha fazla zaman harcamaktadırlar.

Markaların %51’i hikayelerinde videolu içerikler kullanmakta ve bu sayının 2021’de daha da artması beklenmektedir.

 

3. Sanal gerçeklik etkisini arttıracak

Evde kalma zorunluluğu ve sosyal mesafe kuralları ile birlikte insanların birbirleri ile iletişim ihtiyaçları daha da anlamlı bir hale geldi. Sanal gerçeklik (VR), insanlara bu etkileşimi sağlayabilecek mevcut teknolojilerden biri.

Dünyanın neresinde olursak olalım VR, adeta bir aradaymışız gibi iletişim kurmamıza olanak sağlar. Sosyal olarak uzaklaşmanın zorunlu olduğu şu dönemde tam da ihtiyaç duyulan tecrübenin ta kendisidir VR.

2021 yılında platformlar bu teknolojiyi kendi bünyelerine dahil etmeye başlayınca göreceğiz ki VR sosyal medyada oldukça fazla bir hale gelecek.

Örnek olarak Facebook Horizon’u ele alalım. 2021’in başından itibaren Facebook, insanların keşfetmesine, başkalarıyla bağlantı kurmasına ve oyun oynamasına olanak tanıyan sanal bir dünyayı test etmek için Oculus VR platformunu kullanıyor.

 

4. Arttırılmış gerçekliğe (AR) geçiş

Son yaşanan olaylar ile sanal gerçekliğe benzer şekilde, artırılmış gerçeklik (AR) deneyimlerinin benimsenmesi de hızlandı. AR, bir telefon aracılığıyla ek donanım gerektirmeksizin sanal gerçeklikten daha kolay erişilebilirdir. Ayrıca, yıllardır birçok sosyal platformda bulunan ve kullandığımız dinamik fotoğraf filtreleri de AR için en güzel örnek olabilir.

Artırılmış gerçeklik deneyimleri doğası gereği etkileşimi gerektirir ve insanların etkileşiminde oldukça etkilidir.

Markalar, yeni ürünlerini tanıtmak için veya takipçileri ile etkileşimlerini arttırmak için AR filtreleri oluşturarak sosyal medyadaki bu trendin içerisinde yer alıyorlar. Böylece, kitlelerini meşgul edip, eğlendirip ve hatta doğru yapılan tanıtımlar ile yeni müşteriler çekebiliyorlar.

2021’de fiziksel alışverişin kısıtlanmasından ötürü AR ile satın alımların yönlendirilmesi mümkün olabilir. 2019 yılında Instagram’da telefonunuzun kamerasını kullanarak ürünleri “denemenize” imkan veren AR alışveriş seçenekleri uygulanmıştı. Böylelikle alacağınız ürünü kendi evinizde hayal etmenize olanak sağlanmıştı ve AR deneyimi ile satışların artması kaçınılmaz hale gelmişti.

AR’yi sosyal medyadaki pazarlama stratejinizde yaratıcı bir şekilde kullanmanız markanızın öne çıkmasında yardımcı olabilir.

 

5. Sosyal ticaret büyümeye devam edecek

Sosyal medya platformlarının kullanıcı deneyimini geliştirmek için algoritmalarını sürekli geliştirdiklerini, hızlı ve kolay alışverişi desteklemek için daha fazla özellik ve araç eklediklerini görmekteyiz. Instagram, artık ürün etiketleri eklemenize ve uygulamadan ayrılmadan kolayca ödeme yapmanıza olanak tanımaktadır. Facebook’ta ise insanların doğrudan platform üzerinden görüntüleyebileceği ve alışveriş yapabileceği bir mağaza oluşturabilirsiniz.

Sosyal medyanın bir ürünü satın alma kararında oynadığı rol göz önüne alındığında, bunun 2021’de pazarlamacılar için mükemmel bir fırsat olduğu düşünülebilir. Kullanıcıların %54’ünün sosyal medya aracılığı ile ürünleri araştırdığını unutmayın. Sosyal medyadaki yönlendirmelerin, kullanıcıların %71’inin satın alma kararlarını etkilediğini de göz önünde bulundurmak lazım.

Denkleme, sosyal ticareti eklediğinizde müşterilerin ürün için yolculukları kısalarak sosyal medya üzerinden beğendikleri bir ürünü gördüklerinde web sitesine gitmek ve aramak zorunlulukları ortadan kalkmaktadır. Doğrudan platform üzerinden alışveriş yapabilirler.

Aslında, sadece bir satın alma butonuna bile sahip olmak, satın alma olasılığını artırır ve işlemlerin sosyal medya üzerinden yönlendirilmesine yardımcı olur.

Bu nedenle, sosyal medya üzerinde kuracağınız dükkanlar ve paylaşımlarınız üzerinden doğrudan alışveriş yapılabiliyor olması 2021 için en iyi sosyal medya uygulamalarından birisidir. Unutmamak lazım, stratejinizi değişken kitle davranışlarına uyacak şekilde uyarlamazsanız, potansiyel müşterilerinizi kaybedebilirsiniz.

 

6. Sosyal sorumluluk kampanyaları önem kazanıyor

Sosyal medya her zaman nedenler ile etkileşim halinde olsa bile, küresel pandemi bu nedenlere spot ışığı yaktı. İnsanlar her zamankinden daha fazla dayanışma içinde olmak ister hale geldi ve bu konuda markaların da devrede olmasını bekliyorlar.

Bir Twitter anketine katılanların %74’ü markaların bu tür sosyal sorumluluk projeleri içinde olmasını bekliyorlar ve %77’si ise bu kriz durumlarında toplumu desteklemeye çalışan markalar hakkında daha olumlu düşünüyorlar.

Bu nedenle, 2021 yılında markaların amaca yönelik sosyal medya kampanyalarını aracı olarak kullanacaklarını göreceğiz. Ankete katılanların %86’sı markaların toplum içerisindeki ihtiyaç sahiplerini desteklemesini istiyor ve %82’si de sağlık personelleri için daha fazla destek yapılmasını bekliyor.

Markalar 2020 yılında birden fazla krizde, orijinalliğin ve pazarlama eylemlerinin desteklenmesinin önemini vurguladı. İnsanlar, markaların bu tür durumları pazarlama fırsatına çevirmesindense, sosyal konularda liderlik ve anlamlı eylemler göstermesini bekler.

 

7. Hedef Kitleniz ile bağlantı kurmak daha değerli olacak

Markalar, ticari faaliyetlerini ve pazarlama yöntemlerini geliştirmek için baskı altındadırlar. İnsanlar, her zamankinden daha fazla seçeneğe sahip olduklarının farkındadırlar ve bu da paralarını ilgi alanları ile ilgilenen markalara harcamasına neden olur.

Markaların buna ayak uydurması gerekiyor. Bundan sonra hedef kitlenizin önemsediği konuları ve ilgi alanları hakkında sessiz kalıp pasif olmayı göze alamazsınız.

Bununla birlikte, insanlar, pazarlama oyununa benzeyen performatik aktivizmin daha da farkındadırlar. Konulara dahil olabilmek için bilgilerinizden ve markanızın harekete geçmeye hazır olduğundan emin olun.

2021’de markaların konulara dahil olabilmesi, müşterileri ile daha derin bağ kurmak isteyen markalar için daha da büyük bir odak noktası haline gelecektir. Eğer markanızın sosyal varlığı, kitlenizin duyarlılıklarını yansıtmıyorsa, onlarla bağlantı kurmak için önemli bir fırsatı kaçırmış olursunuz.

 

8. Dürüstlük ve samimiyet her şeyden önemli olacak

Tüketiciler markaların gerçek olması istiyor. Bu, ürünlerinizin ve gerçekleştirdiğiniz eylemlerin orijinalliğini ve şeffaflığını korumanız gerektiği anlamına geliyor. İnsanların size güvenmesini istiyorsanız, onlara karşı dürüst olmalısınız.

Peki bunu göstermek için sosyal medyadan daha iyi bir yol var mı? Şeffaflık ve kitleyle etkileşim, bir markanın sınıfında en iyisi olması için en önemli faktördür.

Eğer bir hata yaptıysanız, sosyal medyadan paylaşacağınız samimi bir mesaj ile ona sahip çıkın. Müşterilerinizin herhangi bir sorununda veya hayal kırıklığı yaşaması durumunda sizinle özgürce iletişim kurmasına izin verin ve olumsuz yorumları silmek yerine, onlara açıkça hitap edin ve onların sorunlarına ne kadar önem verdiğinizi gösterin. Hatalarınızdan ve yanlış adımlarınızdan kaçarak, silerek veya halının altına süpürerek kaçmayı bekleyemezsiniz.